Goedemorgen! Dit moet je vandaag weten.
1. Huizenprijzen in Nederland blijven onstuimig stijgen. In het vierde kwartaal van 2017 lag de gemiddelde prijsstijging op op 9,1 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder, zo blijkt uit de donderdag verschenen rapportage van makelaarsvereniging NVM. Ten opzichte van het derde kwartaal van 2017 klommen huizenprijzen gemiddeld 2,3 procent in het slotkwartaal.
Bekend is dat de Amsterdamse huizenmarkt op z’n kop staat (+ 13,5 procent op jaarbasis), maar ook stijgingen in steden als Den Haag (+20,3 procent op jaarbasis), Almere (+17,6 procent op jaarbasis) en Leiden (14 procent op jaarbasis) zijn opmerkelijk.
De krapte op de huizenmarkt is inmiddels zo groot dat het aantal verkochte woningen in het vierde kwartaal met 6 procent daalde, vergeleken met een jaar eerder.
2.Veel Nederlanders hebben inmiddels de indruk dat de huizenmarkt weer een zeepbel is geworden, blijkt uit een peiling van ING: 52 procent van de ondervraagden heeft het gevoel dat er sprake is van een zeepbel, 21 procent vindt van niet en 27 procent heeft geen mening.
Zelf menen economen van grootbank ING dat er nog niet sprake is van een zeepbel: "Het prijsniveau ligt nog altijd ruim onder het niveau van voor de crisis en de sterke groei van de huizenprijzen is een logisch gevolg van fundamentele factoren", stellen de economen donderdag. Zij wijzen op de lage hypotheekrente, inkomenstijgingen en achterblijvende nieuwbouw.
3. De gaswinning in Groningen moet omlaag, stelt de winnende organisatie zelf, de NAM. Dit advies volgt na een zware beving deze week - de zwaarste sinds 2012. Minister Eric Wiebes reisde daarom af naar Zeerijp en toonde zich 'ongeduldig' dat er nog steeds geen oplossing is voor veel inwoners met beschadigde huizen.
4.Ook Heineken heeft de kracht van het internet ontdekt. De bierbrouwer verkoopt steeds meer speciaalbier online, onder andere via het door Heineken gefinancierde Beerwulf. "Vijf jaar geleden had je nog kunnen betwijfelen of je bier via internet kunt verkopen. Intussen zijn we tot de conclusie gekomen dat het voor de hand ligt,” zegt de marketingbaas van Heineken, Jan Derck van Karnebeek daarover donderdag in het FD.
Heineken geeft prioriteit aan online, omdat het naar eigen zeggen een ‘winner-takes-it-all-markt’ is en het merk steeds meer concurrentie krijgt van speciaalbier van lokale brouwers.
5. Een ongeluk met een zelfrijdende auto van de door Ford gesteunde startup verwondde twee mensen , woensdag in de Amerikaanse stad Pittsburgh. Het bedrijfje Argo AI ontwikkelt met investeringen van onder meer Ford technologie voor zelfrijdende auto's, maar het is onduidelijk of de auto op het moment van het ongeval zelf reed of dat een mens de wagen bestuurde. Bij The Verge is te lezen dat een woordvoerder van de gemeente Pittsburgh 'vooralsnog' wijst op 'een menselijke fout'.
6.Vanaf donderdag zijn de artikelen van Blendle niet alleen te lezen, maar ook te beluisteren. De onlinekiosk komt met Blendle Audio tegemoet aan een grote wens van de gebruikers, zo zegt oprichter Alexander Klöpping.
Dagelijks maakt Blendle Audio een selectie van de meest interessante verhalen die worden voorgelezen door tien jonge talenten van opleidingen Journalistiek. Blendle wil zo inspelen op de opmars van podcasts en audioboeken. 'Audio is hot', aldus Klöpping.
7.Voormalig crimefighter en VVD-zwaargewicht Fred Teeven is vermoedelijk de meest verdienende buschauffeur van Nederland. Als er niets verandert krijgt hij nog tot aan zijn pensioen wachtgeld. Zijn maandsalaris van 1.500 euro wordt de komende acht jaar aangevuld tot ruim 6.200 euro, zo berekende RTL Z.
Teeven benadrukt zelf dat hij dat geld ook zou krijgen als hij niet werkte: "Het zou eens moeten gaan over de mensen die niks doen. Vragen jullie iedereen naar zijn inkomsten?"
8.Het bedrijf Koinz Trading, dat zichzelf de eerste Nederlandse bitcoinfabriek voor particuliere beleggers noemt, heeft problemen. Klanten doen aangifte tegen het bedrijf van Berry van Mourik. Die kochten computers waarmee ze kunnen 'delven' naar bitcoins, maar er zijn betalingsachterstanden bij de uitkeringen aan klanten.
Van Mourik zegt zelf tegen De Volkskrant dat sommige klanten een 'smerig spelletje' spelen. "'Als de koers van de bitcoin niet zo hoog was gestegen, dan was betalen niet zo moeilijk geweest. Als ik te snel uitbetaal, kan ik mijn rekeningen niet meer voldoen."
9.De bitcoin stond donderdagochtend zo'n 10 procent lager op 13.500 dollar, na berichten dat Zuid-Korea een verbod op de handel in cryptomunten gaat invoeren. Financiële toezichthouders in Zuid-Korea doen invallen bij handelsfora en wijzen op het faciliteren van witwaspraktijken van crimineel geld op handelsplaatsen voor cryptovaluta.
Sinds 8 januari is de totale waarde van de cryptomarkt gedaald van meer dan 800 miljard dollar naar zo'n 670 miljard dollar.
Dit waren de beste gelezen verhalen op Business Insider van woensdag:
24 tactieken om mensen te manipuleren
Nieuwe koerssprong van de bitcoin? Waarom je beter kunt beleggen met echte valuta